Vi vill lyfta fram Ranger-yrket i Sverige och som en del av det kommer vi lägga upp korta profiler om några av våra medlemmar för att informera om de många olika inriktningar och upplevelser som ranger-yrket innebär.

Denna vecka är det SRNFs ordförande Jonathan Kearney som får dela med sig av sina erfarenheter.

Lite kort om dig – vad jobbar du med nu och hur kom du till ranger-yrket?

Jag jobbar som praktisk naturvårdare och Naturvårdsvakt i Botkyrka kommun i Stockholm sedan 2016. Innan det var jag naturvårdsvakt i Tyresta Nationalpark under drygt 5 år. Det var mer i vuxen åldern som jag kom på vad exakt det var jag ville göra med mitt liv, efter att har rest ut i världen. Efter att har spenderat mycket tid i nationalparker, reservat och med en del välgörenhetsarbete kopplade till djur och natur visste jag att jag vill vara en Ranger. Efter pluggandet, praktik och en massa personliga brev till olika aktörer här i Sverige fick jag chansen i Tyresta Nationalpark. Jag har alltid haft en ganska närkontakt med naturen och tycker att det är den resursen vi har som människor som är viktigaste att bevara. Utan en välfungerande naturmiljö, finns inte vi. Jag har alltid känt att etos av skyddat natur, dvs att denna skyddade natur ska finnas för mitt barn- och barnbarnsgenerationer, klanger i huvud oavsett vad jag håller på med.

Varför tycker du att rangers är viktiga?

Rangers är ansiktet utåt. Kängor på marken. Vi ser vad som pågår, vi tar emot och har direkt kontakt med besökare till områden och föra vidare synpunkter, klagomål och beröm för insatser. Rangers är oftast den praktiska delen i länken mellan beslutsfattare och slutresultatet. Vi ser till att områdena bibehålla sin status och är tillgängliga för alla, såväl som vi se till att ingen bryter mot föreskrifter och lagar.

Ute på patrull till fots.

Vad gillar du mest med det du gör på jobbet?

Det är så mångfacetterade. Ingen dag är sig lik. Det och att jag får uppleva naturen året om och se förändringar över tid. Det är fascinerande att bevittna.

Vad vill du utveckla eller förbättra när det gäller ranger-yrket här i Sverige?

Jag vill att Ranger-yrket ska synas mera och höjs så att allmänheten såväl beslutsfattarna förstår det tungt jobb vi gör. Jag hoppas också att vi skulle kunna vara i mer kontakt med varandra, som en stor familj.

Vad tycker du är ett riktigt häftigt djur eller växt – stor eller små – och värför?

Hmmm… svår fråga. Det finns så mycket häftigt med naturen. Jag är fascinerade över köttätande växter, och att det finns sileshår här i Sverige. Oftast tänker man på mer exotiska platser när man tänker på sådana växter. Jag är också rätt imponerade av bävrar. Jag jobbar väldigt mycket kring bävrar i fiskevårdssammanhang, oftast emot vad bävern åstadkommer, men det ha inte minskat min respekt eller fascination för vår största gnagare!

Tjäderinventering ingår i mina arbetsuppgifter.