Vi vill lyfta fram Ranger-yrket i Sverige och som en del av det kommer vi lägga upp korta profiler om några av våra medlemmar för att informera om de många olika inriktningar och upplevelser som ranger-yrket innebär.

Denna vecka är det Adam J. Norton Turner, MSc. som får dela med sig av sina erfarenheter.

Lite kort om dig – vad jobbar du med nu och hur kom du till ranger-yrket?

Jag är en naturvårdsbiolog som har jobbat med olika naturvårdsprojekten runt om i världen. Under de flesta projekt jobbade jag med hotade och skyddade arter, oftast med rangers. Med en bakgrund i militären plus bevakning och intressen i natur var det den perfekta blandningen att fokusera mig på det ranger-yrket. Nuförtiden inventerar jag stora rovdjur och göra tillsyn vid behov hos länsstyrelsen i Värmland.

Varför tycker du att rangers är viktiga?

För mig är det uppenbart att någon måste ta ansvar för våra naturområden och biologisk mångfald. Människor är lika beroende på naturen som andra djur och växter. När miljön försämras har det en stor påverkan på människor – även om man tror att man är säker och bortkopplade från naturen. Miljön stödjer vår ekonomi och vårt välbefinnande, en balans måste hittas och det är en rangers arbete att känna av den balansen. En ranger är som naturens pulsmätare, inser jag. Som en ranger träffar man många olika intressenter och det är viktigt att en ranger kan lika väl lyssna på alla oavsett deras åsikter eller problemen. Det viktigaste är att all information rapporteras tillbaka och används till adaptiv förvaltning.

Vad gillar du mest med det du gör på jobbet?

Jag är ingen som kan jobba på ett vanligt jobb. Jag har gjort sådana jobb under min tid som student och aldrig trivdes. Sedan jag visste att rangers fanns har jag blivit engagerade att hitta ett jobb som ranger. Tyvärr är det ranger-yrket inte så välkänt i Sverige än, och titeln ”Ranger” används sällan. Till slut fick jag att börja som rovdjursinventerare och då träffade jag några naturbevakare och andra naturreservatskötare. Det som är bäst med jobbet är att det är väldigt befriande – man känner sig fri även om man har mycket arbete att göra. Det absolut bästa är att man är utomhus i naturen och när man hitta rovdjurs spår och börja att spåra det blir superspännande. Varje spårning är olika och det är spännande att lösa mysteriet.

Jag med rangers i Thailand vid Tha Praya Nationalpark under en 3 dagars patrull i skogen.

Vad vill du utveckla eller förbättra när det gäller ranger-yrket här i Sverige?

Första skulle jag säga att rangers är inte så välkända i Sverige bland befolkningen – det måste vi lyfta framförallt. Jag tycker att barn skulle också behöva veta om oss och det vi gör, särskilt att vi lära dem om naturen och dess roll. Det andra sak som jag tycker är väldigt viktigt är rangers välfärd och säkerhet. Vi är oftast ensamma och arbeta långa dagar. Varför är det så att vi arbete under sådana omständigheter, även som statliga tillsynsmän? Mitt mål är att se till att våra omständigheter förbättras med träning och olika lösningar som öka säkerheten. Faktumet är att rangers är oftast så engagerade i det de gör att arbetsgivaren, och själva rangern, glömma deras välfärd.

Vad tycker du är ett riktigt häftigt djur eller växt – stor eller små – och varför?

Det djuret som jag tycker är mest häftigt är ju järven! Det fascinerar mig. När man se deras enorma tassavtryck tror man att det är en björn som man spåra. Det är imponerande hur snabb och lång de kan fara under en dag, och det känns ibland som de gör det bara för att det är roligt. De kan lätt springa upp ett berg och ner igen och det ser inte ut som det fanns något anledning – bara för skojs skull. När man se de på naturprogrammen ser man hur lekfulla de är – kanske det gladaste djur någonsin. Men det som jag tycker är mest häftigt är att de bryr sig inte för andra större djur som björn eller vargar, om det finns mat att äta, det finns inget som kommer att stå i vägen – det är hur de fick deras vetenskapligt namn (Gulo gulo) som betyder frosseri.

Jag och min son camping vid Glaskogen i Värmland. Jag älska att vistas i naturen med honom för att han älska att vara där.  Bilder: Adam J. Norton Turner

Jobbar du med skötsel och tillsyn i allmänna skyddad naturområde? Var med du också! Kolla här: bli medlem.

SRNF Nyhetsbrev

SRNF Nyhetsbrev

Åh hej där 👋 Det är trevligt att träffa dig

Registrera för att hålla dig uppdaterad både som MEDLEM eller PRENUMERANT.

* Vi gör inte spam!! Läs vår integritetspolicy för mer information.

close

SRNF Nyhetsbrev

SRNF Nyhetsbrev

Åh hej där 👋 Det är trevligt att träffa dig

Registrera för att hålla dig uppdaterad både som MEDLEM eller PRENUMERANT.

* Vi gör inte spam!! Läs vår integritetspolicy för mer information.