Välkomna till en ny serie – ”Lär känna en Ranger”. Vi vill lyfta fram Ranger-yrket i Sverige och som en del av det kommer vi lägga upp korta profiler om några av våra medlemmar för att informera om de många olika inriktningar och upplevelser som ranger-yrket innebär.

Denna vecka börjar vi och idag är det Hans-Göran Karlsson som får dela med sig av sina erfarenheter.

Lite kort om dig – vad jobbar du med nu och hur kom du till ranger-yrket?

Jag jobbar numera som naturvårdsvakt för Länsstyrelsen i Hallands län. Jag ansvarar för naturreservaten i södra Halland. Förutom bevakning lägger jag lite extra energi på att information om reservatet och dess regler så de blir tydliga och lätt att hitta. De flesta som bryter mot någon föreskrift gör det på grund av okunskap. Jag är även samordnare för alla guidade aktiviteter i länets natur- och kulturlandskap. I år har vi haft cirka 130 guidningar varav jag haft ett tiotal själv. Dessutom jobbar jag även med att reka fram nya vandringsleder och självguidade stigar.

Jag kom i kontakt med olika rangers när jag som ung reste runt i världen. Bland annat i Australien och Nya Zeeland. Jag är sedan trettio år tillbaka reseledare för AviFauna naturresor och har kontakter med många rangers/naturguider i världen. Mitt första jobb som ranger var i Abisko nationalpark där jag jobbade som naturumföreståndare 1983-1991.

Varför tycker du att rangers är viktiga?

Det finns mycket att göra i våra nationalparker och naturreservat och folk uppskattar att träffa på en ranger som kan informera om det naturskyddade området. Inte minst i år under pandemin då ovanligt många hittat ut till våra fina reservat och det friluftsliv som de erbjuder. Vi rangers noterar även saker som kan bli ännu bättre och förmedlar dem till förvaltarna.

Vad gillar du mest med det du gör på jobbet?

Det är ju lyxigt att få röra sig ute i våra naturreservat och följa årets växlingar. När man dessutom träffar på glada människor i alla åldrar som verkligen uppskattar det som man gör så känns jobbet extra meningsfullt. Sedan är det kul att ansvara för ett varierat program med guidade aktiviteter i länets reservat.

Vad vill du utveckla eller förbättra när det gäller ranger-yrket här i Sverige?

Sverige är fortfarande internationellt sett ett ”U-land” när det gäller bemanning av naturskyddade områden. Vi behöver synas mera så att Naturvårdsverket och regeringen satsar mera pengar på rangers och liknande jobb.

Vad tycker du är ett riktigt häftigt djur eller växt – stor eller små – och varför?

Oj, jag träffar på spännande saker nästan varje dag. Just idag den vackra svampen porslinsskivling. För en vecka sedan såg blåfenad tonfisk för första gången – tänk att de är 2-3 meter långa och väger 200 kg!

Höst i Biskopstorp. Bilder: HG Karlsson